Kedves Olvasó!

Novák Zsombor Péter vagyok, becenevemen Zsombito. E honlap igaz történetek, interjúk és személyes vélemények formájában keresi a válaszokat főként a következő témakörökben: vallás és spiritualitás, élet és hivatás, tabuk.

Ateista családba születtem 1993-ban. A családi tradíció szerint én is élsportolónak készültem, de tizenhét évesen letértem erről az útról, amikor egy cserediák program keretein belül Ecuadorba költöztem egy évre. A dél-amerikai országban részt vehettem indián törzsek rituáléin, elzárt kolóniák bentlakóival jártam az esőerdőt machétával az oldalamon, és egy katolikus magániskolában tanultam, ahol minden napos volt a Jézushoz való imádkozás. Így léptem a vallások útjára.

Az igazi útkeresés a hazatérésem után kezdődött, ugyanis a környezetem úgy vélte, hogy a vallás csak szemfényvesztés, és, hogy áthidalhatatlan szakadékok vannak az egyes kultúrák között. E vélemények és a Latin-Amerikában tapasztalt vidám hit hatására még elszántabb lettem, így három évig tanultam katolikus hittant, végül katolizáltam. Néhány évvel később azonban a judaizmussal volt randevúm, amiből első látásra szerelem lett. Tudásomat az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen mélyítettem tovább, ahol egyházi közösségszervezőként végeztem 2020-ban. Kutatási területként Jézus zsidóságát, valamint a Vatikán és a zsidóság közötti diplomáciai kapcsolatokat választottam, emellett rendszeresen járok zsinagógába imádkozni.

Kalandjaim során egészen eltérő társadalmi rétegekkel találkoztam már: éltem különösen gazdagok között úgy, hogy csak testőrrel vagy golyóálló autóval mehettem ki az utcára, de a világszerte létrejövő kapcsolatok révén időt tölthettem olyan nyomornegyedben is, ahol a bandatagok gépfegyverrel járták az utcákat. Visszatérő jelleggel végzek munkát kulturális területen, ahol gyakran tapasztalom, hogy a megszerzett címkék, a kivagyiság átveszi hatalmát a szellem fölött, és időnként fizikai segédmunkát is vállalok, így olyan emberek mentalitását ismerhetem meg, akiket máig sokan lenéznek. A felvett társadalmi szerepek megfigyelésén túl leginkább az foglalkoztat, hogy istenigazából mi az ember dolga a Földön.

A világra való nyitottságom miatt különösen sokszor kerülök a komfortzónámon kívülre. Látom a hazugság, az egoizmus és a rossz szándék káros hatásait, mégis megőriztem képességemet, hogy észrevegyem a részletekben húzódó szépséget és a világ csodáit. Idő közben az írás olyanná vált számomra, mintha lenne egy lakatlan szigetem, ahol átadhatom magam a korlátlan őszinteségnek s a belőle fakadó szabadság érzésének.

Van bocsánat a bűneinkre?

Hová tűntek a példaképek?

Mire használjuk a képességeinket?

Miért hazudunk önmagunknak?

Egyáltalán, ki vagyok én?

És ki vagy te?

Hiszem, hogy a jó szándék előtt előbb-utóbb megnyílnak a kapuk.

És hiszem, hogy közösen könnyebben kereshetjük meg a válaszokat!

Köszönöm, ha velem tartasz!

Tanulmányok

Colegio Marista Pio XII. (Marista testvérek magániskolája)

2010-2011
nyelvismeret: spanyol
Santo Domingo, Ecuador

Tiszaparti Római Katolikus
Általános Iskola és Gimnázium

2007-2013
nyelvismeret: német, angol
Szolnok, Magyarország

Országos Rabbiképző -
Zsidó Egyetem

egyházi/felekezeti közösségszervező szak
2017-2020
nyelvismeret: héber, ladino
kutatási terület: Jézus zsidósága, vallásközi párbeszéd
Budapest, Magyarország

Elismerések

Nemzeti Tehetség Központ

Alumni mentorprogram
2020

Ars Poetica

Ha igaz, hogy mind egyazon gyökérből származunk, csupán az idők folyamán törzsünk és levélzetünk tértek el egymásétól, akkor mi okunk lenne kihúzni lábunk alól a minket tápláló közös talajt?

Fotók: Földes Katalin | foldeskatalin.hu Portrék